KOKEN MET EWA
GEZOND,  BIOLOGISCH,  ELEGANT,  VRIENDELIJK
HOME      GALERIE      TIPS
Witte barszcz - traditionele Poolse soep van huisgemaakte zuurdesem - zurek
Witte barszcz Ingrediënten:

500 ml zuurdesem
800 ml kippenbouillon
2 tl bouillonpasta
2 laurierbladen
3 korrels zwarte peper
4 aardappelen vastkokend, geschild en in blokjes gesneden
3 gedroogde bospaddestoelen
120 g witte worst (uit Poolse winkel), in plakjes gesneden
2 tl gedroogde marjolein
1 el verse slagroom
1 scharrelei, hardgekookt, in vier gesneden

Ingrediënten voor zuurdesem:

3 el roggemeel (uit Poolse winkel)
2 teentjes knoflook, gepeld
500 ml gekookt water, lauwwarm
glazen pot, gesteriliseerd

Bereidingswijze:

Zuurdesem:
doe het roggemeel en de knoflook in de pot en voeg dan 200 ml lauwarm water toe. Sluit de pot af met het deksel en schud het mengsel goed tot het gaat schuimen en het roggemeel opgelost is in het water. Maak de pot open, voeg dan de rest van het water toe, draai het deksel erop en zet de pot 7 tot 10 dagen weg (in het zicht) op kamertemperatuur. Schud af en toe en maak de pot regelmatig open.

Witte barszcz: was de bospaddestoelen onder koud, stromend water en zet ze een 1/2 uur in de week in een schaal met een 1/2 kopje koud water. Breng de kippenbouillon in een 2 liter pan aan de kook, voeg er bouillonpasta, laurierbladen, zwarte peper en aardappelen aan toe en laat deze 10 min. meekoken. Voeg dan de witte worst, marjolein en, in grove stukken gesneden, bospaddestoelen (incl. het weekwater) aan de soep toe en laat deze nog 10 min., op een laag vuur, meekoken. Roer dan de zuurdesem erdoorheen, breng de soep aan de kook, temper het vuur en laat het nog ca. 5 min sudderen tot de soep dik wordt. Roer regelmatig.
Maak de witte barszcz af met de slagroom en serveer met het gekookte ei.

Wachttijd: Zuurdesem 7-10 dagen, Witte barszcz 1 dag.

ZIE OOK: Kippenbouillon Bouillonpasta Tomatensoep Augurkensoep
Kippenbouillon
Bouillonpasta
Tomatensoep
Augurkensoep
Kippenbouillon Bouillonpasta Tomatensoep Augurkensoep
ZIE OOK: Rode linzensoep
Rode linzensoep Rode linzensoep

Copyright © 2013-2015 Kokenmetewa.nl. Alle rechten voorbehouden.               Fotografie Michael Schrijnder