Bereidingswijze:
Zuurdesem: doe het roggemeel
en de knoflook in de pot en voeg dan 200 ml lauwarm water toe. Sluit de
pot af met het deksel en schud het mengsel goed tot het gaat
schuimen en het roggemeel opgelost is in het water. Maak de pot open,
voeg dan de rest van het water toe, draai het deksel erop en zet de
pot 7 tot 10 dagen weg (in het zicht) op kamertemperatuur. Schud af en toe
en maak de pot regelmatig open.
Witte barszcz: was
de bospaddestoelen onder koud, stromend water en zet ze een 1/2 uur in de
week in een schaal met een 1/2 kopje koud water. Breng de kippenbouillon
in een 2 liter pan aan de kook, voeg er bouillonpasta, laurierbladen,
zwarte peper en aardappelen aan toe en laat deze 10 min. meekoken. Voeg
dan de witte worst, marjolein en, in grove stukken gesneden,
bospaddestoelen (incl. het weekwater) aan de soep toe en laat deze nog 10
min., op een laag vuur, meekoken. Roer dan de zuurdesem erdoorheen, breng
de soep aan de kook, temper het vuur en laat het nog ca. 5 min sudderen
tot de soep dik wordt. Roer regelmatig. Maak de witte barszcz
af met de slagroom en serveer met het gekookte
ei.
Wachttijd: Zuurdesem 7-10 dagen, Witte barszcz
1 dag.
|