KOKEN MET EWA
GEZOND,  BIOLOGISCH,  ELEGANT,  VRIENDELIJK
HOME      GALERIE      TIPS

Maanzaad cake - strudel met maanzaad, walnoten, rozijnen en gekonfijte sinaasappelschil vulling
Maanzaad cake

Ingrediënten voor het deeg:
300g bloem, gezeefd
1 ei
3 eierdooiers
80g poedersuiker
1 tl rietsuiker
190 ml warme melk
110g zachte roomboter, gesmolten en afgekoeld
6g gedroogde gist
1 vanille stokje, merg

Ingrediënten voor de vulling:
250g maanzaad
1/2 l kokend melk
25g walnoten, grof gehakt
25g sultana rozijnen, geweekt en gespoeld
25g gekonfijte sinaasappelschil, fijn gesneden
50g zachte roomboter
3 eiwitten
1 eierdooier
1 el rietsuiker
1 glas poedersuiker
3 el honing
amandel aroma

Ingrediënten voor het glazuur:
1/2 glas poedersuiker
3 el kokend water
Extra nodig: ontbijtkom, beslagkom, mixer, vergiet, ruime pan, vlees molen, mok, kom, bakpapier, deegroller, een beetje extra bloem, een extra eierdooier, 1 geklopte ei, kwasje en heel veel geduld
Bereidingswijze:
Gist starter:
Vermeng de gist met 1/4 glas warme melk, 1 tl rietsuiker en 2 el bloem in de ontbijtkom en laat het 15 minuten rijzen.
Deeg: Plaats de ei, eierdooiers en poedersuiker in de beslagkom en mix het met behulp van de mixer tot een romige massa. Voeg de vanille merg, gist starter, bloem, melk en roomboter er aan toe en mix nog 10 minuten tot elastische, losse deeg. Bedek de beslagkom met een theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen.
Maanzaad vulling:
Plaats de maanzaad in een vergiet met kleine gaatjes en spoel het af onder koud, stromend water. Hevel de maanzaad in de ruime pan over, giet er kokend melk overheen en laat het op de laagste vuur 1/2 uur koken. Tap de resterend vocht af en maal de maanzaad drie keer achter elkaar door de vlees molen.
Smelt de boter in de ruime pan, voeg de gemalen maanzaad, honing, poedersuiker, walnoten, rozijnen en sinaasappelschil er aan toe en laat het, steeds roerend, 15 minuten op de laagste vuur bakken. Gebruik voor het roeren het liefst een houten lepel. Hevel de massa over in de kom en laat het afkoelen.
Klop de eierdooier met suiker in een mok tot een romige massa, klop de eiwitten tot een stevige schuim en roer door de maanzaad massa heen. Voeg een paar druppels amandel aroma er aan toe.
Strudel maken:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Kneed het gereisde gistdeeg gedurende 2-3 minuten. Bestrooi de bakpapier met bloem en rol het deeg met behulp van de deegroller tot een dunne rechthoek. Vouw de onderste kant van de rechthoek op en smeer het deeg met behulp van de kwastje met de eierdooier in zodat de maanzaad vulling mooi aan het deeg gaat plakken tijdens het bakken.
Verdeel de maanzaad vulling over het deeg maar laat aan beide kanten van het deeg een vrije streep. Vouw de strudel strak op met behulp van de bakpapier en besmeer het gevouwen deeg steeds met de eierdooier in. Vouw de zijkanten van de strudel naar onder en besmeer de strudel in met de geklopte ei. Prik hier en daar een gaatje in het deeg om de barstingen tijdens het bakken te voorkomen, vouw de bakpapier los om de strudel heen en bak de struddel midden in de oven in 45 minuten gaar. Laat de strudel afkoelen.
Glazuur:
Plaats de poedersuiker in de kom en giet er de kokend water overheen. Roer even en verdeel het glazuur over de bovenkant van de strudel. Decoreer de strudel naar wens met bijvoorbeeld halve walnoten en gekonfijte sinaasappelschil.
ZIE OOK:
Kruidkoek

Kruidenmix

Rabarbertaart


Kruidkoek
Kruidenmix
Rabarbertaart

Kruidkoek met noten

Kruidenmix voor kruidkoek

Rabarbertaart


Copyright © 2013-2015 Kokenmetewa.nl. Alle rechten voorbehouden.               Fotografie Michael Schrijnder