KOKEN MET EWA                     GEZOND         BIOLOGISCH          ELEGANT        VRIENDELIJK      

                   Sandwich met mozzarella


                                                         Lasagne Bolognese                                      Biologische groenten salade                                     Rode bessen jam                                      Rabarber - frambozen cake                           Hummus
                   

 
MENU   GALERIE


Maanzaad CakeMaanzaad strudel
Elegante, Poolse Kerststrudel


Ingredienten voor de deeg:
380 g tarwe bloem
1 ei
3 eierdooiers
80 g poeder suiker
190 ml warme melk
110 g zachte roomboter
6 g gedroogde gist
1 vanillestokje

Ingredienten voor maanzaadvulling:
250 g manzaad (natuur winkel of Poolse winkel)
25 g walnoten
25 g sultana rozijnen
25 g gekonfijte sinaasappelschil
50 g zachte roomboter
3 eiwitten
1 eidooier
1 glas poeder suiker
3 el honing
amandel aroma

Ingredienten voor glazuur:
1/2 glas poeder suiker
3 el kokend water


Bereidingswijze: 
Gistdeeg: Gist starter: gist, 1/4 glas warme melk, 1tl suiker, 2 el bloem in een kopje mengen. 15 min. laten rijzen.
Eierdooiers met suiker mixen tot romige massa. Vanille zaad uit het stokje, gist starter, gezeefde bloem, warme melk
en gesmolten, afgekoelde boter aan de massa toevoegen.
Alles ca. 10 min. mixen tot elastische, losse deeg. Bedekken met theedoek en 1 uur, in de warme omgeving, laten rijzen.
Maanzaad vulling: Maanzaad eerst goed afspoelen onder stromend water en in de pan doen. Overgieten met 1/2 l kokend
melk en 1/2 uur laten koken op zeer laag vuur (maanzaad mag niet aanbranden). Resterend vocht aftappen en verdampen
en 3 keer malen (helaas kan het alleen maar in de ouderwetse molen). Honing, poeder suiker, gehakte waalnoten, rozijnen
en gekonfijte sinaasappelschil aan de massa toevoegen. Boter smelten in de grote pan, manzaad massa toevoegen en
15 min. laten sudderen op een zeer laag vuur (steeds roeren met houten lepel).
Massa goed laten afkoelen in een aparte schaal. Een paar druppels amandel aroma, met suiker geklopte eidooier en
stijf geklopte eiwit direct voor verder gebruik aan het maanzaad vulling toevoegen
.
Strudel maken: Hetelucht oven voorverwarmen voor op 180 graden.
Gistdeeg 2-3 minuten kneden. Bakpapier bestrooien met bloem en het deeg uitrollen met de deegroller tot een rechthoek.
De onderste
kant van het deeg opvouwen. Deeg insmeren met een kwastje met eidooier zodat het manzaad vulling aan blijft
plakken tijdens het bakken. Het deeg bedekken met manzaad vulling (aan beide kanten van de deeg vrije streep laten).
Strudel strak vouwen met behulp van het bakpapier, het deeg steeds insmeren met eidooier. De bovenste kant aan elkaar
plakken en beide kanten van het strudel naar onder vouwen.
Strudel insmeren met eidooier, op paar plaatsen een gaatje maken met het stokje (anders kan het openbarsten tijdens
het bakken), bak papier loss om het strudel vouwen en 45 min. bakken.
Als de strudel te donker wordt, de oven temperatuur iets omlaag draaien.
Manzaad cake iets laten afkoelen, glazuren en bekleden met halve noten en gekonfijte sinaasappelschil.
Glazuur: Aan poeder suiker kokend water toevoegen, even roeren en direct glazuren. 
                  


ZIE OOK:
                                   

 Kruidenkoek met noten

 

 

 Kruidenmix voor kruidkoekRabarbertaart

    Kruidkoek met noten               Kruidenmix                      Rabarbertaart

 

©2013 Kokenmetewa.nl